Individuel DM i skoleskakSkoleskak

Skoleskak DM 2021

Der blev holdt skoleskak DM 2021 her i weekenden. Traditionen tro blev det afholdt på Den Frie Lærerskole i Ollerup. Turneringen var sat op som den plejede med lyn-DM om fredagen, som man kunne spille med i, hvis man havde lyst, og selve skoleskak DM lørdag og søndag. Fra Skive deltog jeg i B-gruppen og Emma Nielsen i D-gruppen.

Vi spillede begge med i lynskakken om fredagen, der virkede meget kaotisk. Først blev der budt velkommen, og derefter skulle lynskakken starte, men det endte med at blive 20-25 minutter forsinket. Da vi endelig blev sat i gang, var der som noget nyt resultatkort på bordene, som virkede lidt specielt i og med at runderne max tog 10 minutter, desuden var flere navne også stavet forkert på resultatkortene bl.a. Mikkel Løftgaard fra min pulje, der pludselig hed Mikkel Løfberg. I og med at alle ikke spillede med i lynskakken var flere puljer slået sammen, så puljerne var; A+B, C+D og E+F.

I 1. runde af lynskakken mødte jeg Ture Jungberg Nielsen (1775). Jeg kunne godt mærke, at jeg lige skulle i gang og fik hurtigt smidt et par bønder, heldigvis lykkedes det mig at komplicere stillingen og vinde på tid i et slutspil 2 bønder nede.

Inden 2. runde, der først blev sat i gang 50 minutter inde i de 2 afsatte timer til lyn, blev det meddelt, at vi kun kunne nå 5 runder i stedet for de planlagte 7.

I 2. runde mødte jeg Mikkel Vinh Løftgaard (1964), der er ekstremt dygtig i de korte betænkningstider, hvor han spiller på lige fod med Fide og Internationale mestre på nettet. Heldigvis spillede han ikke så hurtigt ved brættet som han gør over nettet, og jeg fik hurtig tidsfordel, og da vi endte i et uligefarvede løberslutspil, og jeg havde 1 minut mere på klokken tilbød han remis, og jeg tog imod.

I 3. runde mødte jeg Alf Andries (2001). Det var et meget lige spil, men igen opnåede jeg tidsfordel, det udnyttede jeg til sidst og vandt et par bønder og kørte slutspillet hjem.

Herfra var de hårdeste mødt og 4. runde blev let kørt hjem mod Noah Bjørkmann (1100), og 5. runde vandt jeg på tid i en dog fuldstændig lige stilling mod Yunus Mermer (1560). Mikkel Vinh Løftgaard tabte 5. runde hvilket gav mig 1. pladsen og Danmarksmestertitlen i B-gruppen. De glemte dog at kåre danmarksmestre for hver enkelt pulje og gjorde det kun i de samlede, hvilket var ekstra synd for de små i F-gruppen, der havde gjort sig forventninger om præmier. Det rettede de dog op på dagen efter, da Morten Sørensen kom.

Emma, der ellers ikke er den store lynspiller, spillede nogle gode tætte kampe og fik 1 point og lidt opvarmning til selve turneringen.

Lørdag gik den rigtige turnering i gang. A og B-puljerne var igen slået sammen, mens de andre var delt som de plejer. Vi skulle spille 5 runder lørdag og 3 runder søndag. Og da vi kun var ca. 14 i A og B tilsammen forudsagde jeg, at den der lå i spids efter lørdagens kampe ville vinde turneringen.

Da jeg satte mig til bordet i første runde, kunne jeg ikke lade være med at rynke på panden, da både dronning og konge var byttet rundt samt begge par af løbere og springere, og da jeg kiggede til sidemanden, var det også nødvendigt at bytte rundt på et par brikker der. Jeg mødte Alfred Mølgaard, der sparkede godt fra sig, men kom til at afbytte forkert. Det gav mig 2 officerer for 1 tårn, og derfra kørte jeg det sikkert hjem.

I 2. runde mødte jeg Ludvig Byriel (1600). Jeg spillede og hvid, og vi kom ud i London. Han var dog ikke god nok til teorien, og efter han valgte en upræcis variant, blev han hurtigt straffet. Han mistede 2 bønder og derfra gik det kun en vej, og jeg vandt.

I 3. runde mødte jeg rating favoritten Alf Andries (2001) med sort. Jeg spillede moderne, og han svarede igen med østrigsk. Han havde godt styr på teorien. Det kendetegner efterhånden alle talenterne fra BOCA Juniors. Vi endte ud i et lige midtspil, og han tilbyder remis. Jeg tænkte længe, men kunne ikke finde mit gennembrud, så jeg tog imod.

I 4. runde mødte jeg Mikkel Vinh Løftgaard (1964) med hvid. På forhånd havde jeg regnet med, at dette var den hårdeste kamp. Jeg var nødt til at vinde for ikke at lægge skæbnen i Alf og Mikkels hænder. Selvom BOCA Juniors er hårde til teori gik han galt i London. Det kostede ham 1 tårn og en bonde, og selvom han frustreret spillede videre, var der ikke noget at gøre, og han måtte ned.

I 5. runde mødte jeg Christian Ringsmose (1792). Han spillede godt, og langsomt byggede han op til et angreb. Han tilbød på et tidspunkt en dronningeafbytning, der nok gav et remis slutspil, men jeg var for meget i vindertankegangen, og fik ofret en bonde. Jeg blev mere og mere tidspresset, og til sidst overså jeg en taktik der kostede en officer, og derfra var løbet kørt.

Nu havde Mikkel lagt sig i spids med 1 halvt point. Han havde allerede mødt de hårdeste, så jeg var sikker på, at han ville køre turneringen hjem.

I 6. runde mod Yunus Mermer (1560) havde jeg svært ved at koncentrere mig om at spille et godt spil. Jeg spillede lidt fusk i åbningen, spillede tvivlsomt angrebsspil, der kostede 1 bonde. Til sidst endte vi i et slutspil. Hvor han var en bonde oppe. Han fik skubbet min konge væk fra bønderne, og derfra kørte han det let hjem.

I 7. runde spillede jeg mod Stephanie Schaldemose Rousing. Hun spillede meget selvsikkert, og jeg blev i et sekund nervøs for, at hun havde styr på teorien. Det viste sig dog hurtigt, at det havde hun slet ikke, og hun blev sat mat i træk 12.

Før sidste runde var stillingen blevet meget tæt. Mikkel var stukket af med 6 point, mens at jeg og 2 andre lå på delt 2. plads med 4.5 point, og mange lige efter med 4 point. Sejr var dermed nødvendig mod Ture Jungberg Nielsen (1775). Han spillede engelsk. Ingen af os havde styr på det og efter tvivlsomt åbningsspil fra begge sider, endte han med en isoleret centrumsbonde, til gengæld havde han lidt modspil, og jeg blev rimeligt optimistisk omkring min stilling. Jeg lavede en officerafbytning, der efterlod ham med 2 svage bønder i centrum. Jeg vandt hurtigt 1 af dem, og da tidspresset kom, overså Ture en taktik, der kostede en løber. Efterfølgende overså Ture endnu en taktik, der denne gang kostede 1 kvalitet, og han måtte give op.

Jeg fik 3. pladsen og endte af point med Alf Andries (2001), som tog 2. pladsen. 1 pladsen fik Mikkel Vihn Løftgaard (1964).

Emma havde nogle gode kampe og fik 4 point. Hun endte på 21. pladsen ud af 39 deltagere. Desværre var det et halvt point under de nederste af de 14 præmietagere, så hun fik ikke et af de eftertragtede ler-tårne.  Hvem ved måske er 2022 året, hvor hun får et ler-tårn med hjem.

Da det var en børneturnering, var der som altid meget støj i spillelokalet. Jeg synes dog, at det er med til at give stemningen og atmosfæren af skoleskak DM, men nogle blev utroligt frustreret over det. Til præmieoverrækkelsen var der blevet hyret en fotograf til at tage billeder af præmietagerne, men da det blev A- og B-gruppens tur, var fotografen smuttet. Desuden fik vinderen af A-gruppen Christian Ringsmose et trofæ, hvor der var indgraveret 2. plads på, fordi der ikke var flere 1. pladser tilbage. Jeg tror dog, der blev bestilt en ny, efter han påpegede det. Derudover var det nu en god og hyggelig turnering med masser af spændene skakpartier. Udover turneringen var der en masse aktiviteter både for forældre og børn som notationsværksted, svømmehal og et foredrag med GM Sune Berg Hansen.

Selvom Coronaen ikke helt er sat skak-mat, var det dejligt at Skole-skak-DM kunne blive afholdt fysisk i år.

Mikkel Vihn Løftgaard, Phillip Nielsen, Alf Andries
Alf Andries, Mikkel Vihn Løftgaard, Christian Ringsmose, Ludvig Byriel, Ture Jungberg Nielsen, Phillip Nielsen
Emma og Phillip Nielsen