DM

Skives helte til DM

Efter nogle corona-forstyrrede år var DM-turneringen endelig tilbage hvor den hører til: I påsken! Og igen lagde Hotel Svendborg glimrende lokaler til, med god plads til alle grupper og ikke langt til forfriskninger efter behov.
Fra Skive Skakklub var vi seks spillere afsted: Jørn og Lars A. i gruppe G5, Emma i Kort Påske 2, Frode i Veteranklassen samt Phillip og jeg i Kandidatklassen. Emma og Phillip med familie havde indlogeret sig på det nærliggende vandrerhjem, mens Frode havde bestilt et par hytter på Thurø Camping til os fire ’gamle.’ For de fire andre startede turneringen først torsdag, mens Phillip og jeg skulle i kamp allerede tirsdag – så jeg havde medbragt mit telt og tilbragte de første par nætter i det på campingpladsen, indtil Frode, Lars og Jørn dukkede op og vi kunne indtage de mere luksuriøse lokaliteter.
Jeg havde ikke ventet megen respekt for alderdommen i kandidatklassen – og jeg fik minsandten også kærligheden at føle! Flere gange blev utilstrækkeligheden i mit åbningskendskab klart demonstreret, og de 3 points jeg fik blev mest halet i land gennem udnyttelse af taktiske overseelser fra mine unge modstandere. Flere af dem var jeg meget imponeret af – f.eks. 13-årige Vitus Medhus, der udnyttede mit upræcise åbningsspil til at skaffe sig et farligt tryk på damefløjen. Alle mine brikker måtte ile derover til forsvar – hvorefter Vitus elegant forlagde kampen til kongefløjen og afgjorde den dér! Siden har jeg erfaret at Jesper Thybo har trænet Vitus – det fik jeg minsandten at mærke.
Men det var spændende at møde så mange unge talenter på vej frem – inden længe står der nok diverse titler foran deres navne…
I veteranklassen lagde Frode hårdt ud med 3 gevinster og derefter en remis med klassens senere vinder. I sidste runde satsede Frode hårdt og afslog et remistilbud, men stillingen faldt sammen og han måtte ned – alligevel blev det til en fin 3. plads med 3½ point.
Lars og Jørn spillede i samme gruppe, som kun havde 6 deltagere, og de spillede derfor alle mod alle. Lars fik en uheldig start med 2 nuller, mens Jørn samlede 2½ points i de første 4 runder. Vore to helte skulle mødes i sidste runde, og nu havde Lars spillet sig i form og sejrede, så begge – sammen med 2 andre – sluttede på 2½. Men Jørn havde bedst korrektion og erobrede dermed 2. pladsen i gruppen.
Også Emma spillede en fin turnering, og med 3 point i de 5 runder vandt hun 4. præmien i gruppen og en ratingfremgang på over 100 points! Så halvdelen af Skive Skakklubs spillere fik præmie i turneringen.
Derudover kunne vi glæde os over Jesper Thybos fine resultat – længe så det ud til at han skulle vinde DM, men en imponerende sejrsrække på 6 gevinster i træk(!) til BMS’ Martin Haubro – som Jesper endda havde slået i første runde – bragte denne op på ligestilling inden sidste runde. Og mens Jesper her måtte nøjes med remis kunne Martin vinde endnu et parti og dermed sikre sig mesterskabet ½ point foran Jesper.
Også uden for kamppladsen havde vi det fint. Thurø viste sig at være en smuk ø der indbød til lange vandreture, og i hytten om aftenen kunne deltagerne demonstrere både deres sejre og nederlag – samt de uanede talenter udi den gastronomiske kunst! Og derefter kunne selvtilliden, hvis den havde lidt skade efter dagens kamp, genoprettes ved at tryne makkerne i lynskak. Alt i alt en herlig uge i Svendborg.
Alle resultater og mange partier kan ses på turneringens hjemmeside: http://skak-dm.dk

Og her fortæller Phillip mere om sin og Emmas turnering:
I 1. runde skulle jeg møde FM Sandi Stojanovski (2203) med de sorte brikker. Jeg fik spillet upræcist i åbningen, og allerede i træk 5 måtte jeg bruge et kvarters betænkningstid på at erkende det, og spille løberen tilbage på c8 for at dække b-bonden, der var truet af hans dronning på b3. Det betød at alle mine officerer stod på baglinjen, mens han allerede havde udviklet 2. Herefter ofrer han en bonde i centrum, men pga. manglende udvikling turde jeg ikke tage den. Jeg fik hurtigt stabiliseret min stilling igen og udviklet brikkerne, mens han flyttede dronningen lidt rundt. Han rykker dronningen for 4. gang, og den ender på a4. Han havde i mellemtiden også spillet b3, og derfor havde hans dronning ikke så mange felter, og jeg begyndte allerede at kigge på måder at fange den på. Han hjælper mig dog helt i mål med den plan trækket efter, da han spiller d4, der tager hans mange felter hen af den åbne 4. række. Herefter er han nødt til at give en officer for ikke at miste dronningen, og allerede i træk 18 opgiver han. Dermed min første sejr over en FM.
I 2. runde mødte jeg Nicolai Kistrup (2302) med de hvide brikker. Jeg spillede London, og han svarede med kongeindisk. Han gik heldigvis lige i min forberedelse, der gav en isoleret dobbeltbonde i a-linjen. Jeg fik en fordel, da hans officerer stod lidt låst på dronningefløjen, og jeg kunne have slået til på kongefløjen. Det fik jeg dog ikke gjort, og i tidspresset op mod træk 40, fik jeg smidt fordelen til en remis. I slutspillet virkede det til at Kistrup mest bare spillede på tricks, og remis virkede sandsynligt, men midt i det hele fandt jeg noget taktisk, der vandt en bonde. Jeg vidste det var risikabelt, men prøvede alligevel. Det virkede dog ikke, og Kistrup fik med det samme fordel og konverterede det flot.
I 3. runde mødte jeg Oscar Koch-Müller (1991) med de sorte brikker. Han spillede dronningegambit, og jeg kom hurtigt til at stå meget passivt. Allerværst så det ud i træk 18, da 5 af mine officerer var endt på baglinjen. På trods af at det var mig, der var mest tidspresset inden træk 40. Ville han finde vindervarianten, og i forsøget på dette fik han lavet for mange svagheder, og da han lige troede at han havde mig, fandt jeg en udvej, og ovenikøbet vandt en bonde. Derfra gik det op og ned med hvem der stod bedst, men da træk 40 var nået stod han klart til tab, og den ekstra tid kunne ikke redde ham.
I 4. runde mødte jeg FM Mikkel Manosri Jacobsen (2244) med de sorte brikker. De første 15 træk gik nogenlunde, men så gik det så heller ikke mere. Jeg overså noget taktisk, der enten kostede en bonde og gav ham alt aktiviteten, eller tabte en kvalitet. Jeg valgte at give kvaliteten, og begyndte at gå direkte efter kongen. Det gik rimeligt godt, og han fik da også brændt en god del af sin tid af, men jeg kunne ikke helt bryde igennem og endte med at tabe. Det kunne computeren til gengæld, da den siger remis i træk 27. 
I 5. runde mødte jeg Jacob K. Høyer (2196) med de hvide brikker. Jeg spillede London, og han gik i min forberedelse som jeg havde lavet mod Nikolai Kistrup. Jeg fik hurtigt en god stilling, men brugte alt for lang tid. Jeg kom til at gå efter den forkerte plan, og han kom hurtigt til at stå lidt bedre. Derefter pressede tiden mig for meget, og jeg måtte give op i træk 24 med 30 sekunder på uret.
I 6. runde mødte jeg Daniel Tuk Hartsø Jarlskov (1959) med de Hvide brikker. Jeg spillede London, og han spillede den samme variant som Kistrup og Høyer. Problemet er bare at formålet med varianten er remis, og det havde han nok luret. Derfor valgte jeg at spille min normale variant mod kongeindisk. Jeg blev dog hurtigt utilfreds med min stilling, og i træk 15 valgte vi at lave stillingsgentagelse.
I 7. runde mødte jeg Edgar Andres Parra Becerra (2223) med de sorte brikker. Jeg fik spillet forkert i åbningen, og Edgar fik hurtigt en fordel, til gengæld brugte han meget tid. Han havde en knusende stilling i lang tid, men det lykkedes mig at holde fast. Jeg vandt en bonde, og både jeg og min modstander troede jeg var godt med. Computeren er dog lodret uenig. Derefter spiller han upræcist og smider fordelen, men i de kritiske momenter spillede jeg for hurtigt, og partiet røg hurtigt ud af min hænder, da han fik en beskyttet fribonde på randen, og min kongestilling var dårlig.

Emma Nielsen (1041) mødte Hans Raahauge (1399) i 1. runde med de hvide brikker. Der blev spillet London, og Emma havde tydeligt mere styr på det, og fik hurtigt en lille fordel. Hans valgte at ofre en løber i et forsøg på at få en bonde til baglinjen. Det lykkedes dog ikke, og han valgte at give op. Måske lidt tidligt, da stillingen stadig var rimelig skarp. Men 1 point og en drømmestart til Emma.
I 2. runde var Emma Nielsen (1041) hvid mod Jens Gade (1397). Igen blev der spillet London, og faktisk spillet samme variant som Phillip havde forberedt mod Nicolai Kistrup. Emma fik bare ikke udnyttet det helt som planlagt, alligevel fik hun en solid stilling. Emma kom til at give en centrumsbonde, men formår at holde stillingen rimeligt lige. Lige skulle det dog ikke ende, da Jens finder en taktik, der vinder en kvalitet. Herefter blev partiet kørt hjem af Jens i sikker stil.
I 3. runde var Emma Nielsen (1041) sort mod Patrick Noumedem Hansen (1036). Patrick spillede 1. e4, og Emma svarede med Siciliansk drage-varianten. Der blev hurtigt byttet ned til et lige slutspil. I slutspillet formår Emma at vinde en bonde, og derefter gik der ikke længe før Emma kom ned med en bonde, og Patrick måtte give op.
Emma Nielsen (1041) mødte Torben Nilsson (1007) med de hvide brikker i 4. runde. Der blev spillet London. Det virkede til at begge havde rimeligt styr på idéerne, og de fik lige stilling. Det skulle dog ikke vare længe før Emma fandt noget taktisk, der vandt en bonde. Torben fik mulighed for at vinde bonden tilbage, men lod være, og begyndte at starte et angreb. Han ofrede et tårn, men kunne ikke finde den vindende variant i de kritiske momenter. Herefter blev spillet kørt hjem i sikker stil af Emma.
I 5. runde mødte Emma Nielsen (1041) Sarah Sima Derlich (1402) med de sorte brikker. Det blev drage-varianten, hvor Emma hurtigt vandt en bonde. Derefter blev der hurtigt byttet ned til et slutspil, og det lignede længe endnu et godt resultat. Hun fik dog forregnet sig, og det lykkedes Sarah at komme ned med en bonde. Herefter var det slut.
Phillip