Tyskland

Nordwest Cup 2014, Bad Zwishenahn, Tyskland

Jesper Thybo nr. 7 af 210 – FORAN 6 Stormestre:
For 3. år i træk var en stor dansk delegation af især ungdomsspillere afsted til Nordwest Cup sammen med ungdomslandstræneren Mads Boe.
I et felt med 11 Stormestre og 4 IMére og ialt 210 tilmeldte i A gruppen, spillede Jesper sin måske bedste turnering nogensinde og endte på en flot 7. plads med 5,5 point af 7 mulige.
I de første 2 runder vandt Jesper over Holger Klattenhoff (1952) og Philipp Tunke (2060).
I 3. runde ventede GM Henrik Teske (2540) fra Tyskland på bræt 5, og det blev noget af et drame som vi vist alle vil huske længe. Jesper spillede en flot kamp med sort og stod bedst. Som andre skakkyndige forældre fortalte, så var det kun Jesper der kunne spille på gevinst i en stilling hvor begge havde tårn, sort løber og 2 bønder (hvor Jesper havde en fribonde). Efter at samme stilling opstod 3 gange, lavede Jesper imidlertid en fejl, hvor han stoppede uret i modstanderens tid og krævede remis pga. trækgentagelse.
En fejl der normalt ville straffes med en tidsstraf, istedet dømte en ældre tysk dommer Jesper som taber imens der stod en hel kødrand af publikummer omkring brættet.
En rystet Jesper, der ikke anede hvorfor han var dømt som taber, forlod MEGET skuffet spillelokalet imens en dansk delegation indgav protester, der dog længe ikke gjorde noget som helst indtryk på “den ældre tyske kampdommer”. Efter en times tid, hvor også alle forsøgte at få GM Henrik Teske til at genoptage partiet (med en tidsstraf til Jesper) indså Teske, at det nok næppe var en fair sportslig afgørelse, og han opsøgte dommeren og fik ændret resultatet til Remis.
Analyserne viste også at partiet var remis, med mindre en af spillerne lavede en fejl, så alle følte at det var eneste retfærdige slutresultat, og jeg tør godt garantere, at Jesper aldrig mere er i tvivl om, hvordan proceduren er, når man vil kræve remis pga trækgentagelse.
I 4. runde ventede så IM Ilja Schneider (2515), der vandt med sort efter endnu en spændende kamp. Schneider var ikke for fin til at sætte sig sammen med Jesper og analysere partiet, så selvom det blev tab, så gav det alligevel god erfaring.
5 og 6 runde gav begge gevinst imod Arand Bruemmel (2100) og Helge Hintze (2332), og så ventede en spændende sidste runde på bræt 9 imod Giso Jehnche (2251).
Som ukyndig skakfar, kan det være svært at vurdere, men andre med bedre indsigt fortalte, at Jesper havde lille fordel, men med bedre tid end modstanderen fandt Jesper (med ca. 10 minutter tilbage) et tårnoffer, der bare vandt partiet.
En glad og stolt Jesper kunne konstatere, at turneringen endte med 7 plads, og at der var flere Stormestre bag Jesper end foran i slutstillingen. De 5,5 point af 7 og en forventet score på 2,5 betyder en fremgang på ca 80 danske ratingpoint (og 45 elo), og en hurtig ravansche for den lidt “tamme” afslutningen af ungdoms VM.

Jan Thybo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *