1. division

Holdskak – Divisionen

Skive må gå den tunge gang tilbage til 2. division, efter at sæsonens sidste kamp ude mod Evans blev tabt med 5½-2½. Skive havde brug for at lave endnu en stor overraskelse for at redde skindet, idet den forventede score blot var 2.62 – et godt stykke op til de 5 point, der ville have forhindret nedrykningen, men som man denne søndag i Vejle aldrig kom i nærheden af. Skive havde afbud fra sit normale førstebræt, Thomas Thybo og det normale ottendebræt, Poul Hempler, som var erstattet af Oleh Sivachenko og Michael Glibstrup.

Førstebrættet blev derfor varetaget af Claes Løfgren, som leverede endnu en glimrende indsats mod Bjarke Hautop Kristensen (2221). Claes vandt en kvalitet i midtspillet og arbejdede ihærdigt på at omsætte fordelen, men et par meget aktive springere gjorde, at Vejle-manden akkurat lykkedes med at holde remis.

På bræt 2 var Henrik Smedemark med de sorte brikker på en svær opgave mod Leif Søgaard Kristensen (2283). Henrik kæmpede flot og længe, men stod i det meste af partiet næstbedst, og i et tårnslutspil omsatte Kristensen sikkert fordelen til gevinst.

Bræt 3 var nok der, vi kunne have fået mere ud af det. Claus Støvring holdt med hvid længe tungen lige i munden i et parti med mange taktiske forviklinger mod Sixten Thestrup (2133), og fik vistnok klar – måske endda vindende – fordel. Desværre gik han galt i endnu en taktisk vending og endte med at tabe.

Også bræt 4 var en taktisk affære med mange unøjagtigheder fra begge sider, da Per Nielsen med sort mødte Frank B. Kristensen (2065). Vejle-manden stod længe bedst og truede på et tidspunkt med at vinde Pers dronning. Per ofrede en kvalitet for at undgå at miste dronningen og overså i den forbindelse et taktisk springeroffer, der ville give afgørende fordel. Der var dog stadig muligheder efter kvalitetsofferet, og modstanderen valgte at ofre kvaliteten tilbage med det samme. Herefter vandt Per en bonde, og partiet sluttede med en sidste fejl, som indbragte Per et helt tårn.

På bræt 5 mødte Jørn Hvid en velspillende Lars Pedersen (2062), som gradvis fik bedre og bedre fat. Til sidst tabte Jørn en officer, og slutspillet var herefter håbløst.

Vores topscorer Lars Schøning måtte også ned i sit parti som sort mod Henrik Svane (2029) på bræt 6. Det så længe rimelig lige ud, men Svane fik efterhånden et vist pres, og det endte med et tårnslutspil med to bønder for lidt til Lars, som ihærdigt kæmpede videre, men forgæves.

Dagens anden Skive-gevinst kom på bræt 7, hvor Oleh Sivachenko tilsyneladende ret overbevisende vandt over Jørn Bach Sørensen (1978) med hvid. Dermed nærmer Oleh sig nu hastigt de 2000 i rating.

På bræt 8 forsøgte Michael Glibstrup sig med Aljechins Forsvar som sort mod Mathias Kejlstrup Simonsen (1970). Det så uklart ud efter åbningen, men Mathias fik etableret et par fremskudte bønder i Michaels stilling, og da Michael ikke efterfølgende fik det spillet rigtigt, endte det med tommelfingeren nedad for vores mand.

Trods nedrykningen har holdet i det store og hele gjort en god figur. Vi var på forhånd klare underdogs, og vi har oven i købet måttet undvære førstebræt Thybo i fire af kampene. Vi har scoret 3 point over forventet score, og sammenlignet med klubbens optræden i 1. division for fire sæsoner siden, blev det denne gang til 23 point mod 17½ i 2015/2016, det blev til to vundne kampe mod ingen sidst, og vi havde en reel chance for at undgå nedrykning lige til det sidste
Tre af sæsonens profiler deler topscorerværdigheden med 3½ point, nemlig Claes Løfgren, Lars Schøning og Oleh Sivachenko. Springeren fra Kolding, der ligesom Skive var oprykker, rykker også ned igen, mens SK 1968 1 vender tilbage til Skakligaen fra en knusende sikker førsteplads.

Slutstillingen:
SK 1968 1 – 42 (14)
Herning – 29 (7)
Evans – 26½ (7)
Viborg – 26 (7)
SK 1968 2 – 26 (6)
Nørresundby – 26 (5)
Springeren – 25½ (5)
Skive – 23 (5)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *